Den vonde kvelden

  • 15.09.2014 - 17:35

Så kom dagen da alt forandret seg. Jeg hadde begynt i sjette klasse og gledet meg til snart å starte på ungdomsskolen, slik min søster Marian gjorde. Hun hadde fått gode karakterer, og far hadde latt henne begynne på en internatskole et stykke fra der vi bodde. Hjemme var det nå kun meg, far og min stemor. 

En kveld ropte far på meg og ba meg komme. Han sa at jeg ikke skulle gå på skolen neste dag. Jeg skulle aldri mer gå på skolen, jeg skulle gifte meg med en mann som het Salum, som jeg aldri hadde møtt før. Far sa at han var 35 år gammel og at han hadde betalt for å gifte seg med meg. Jeg ble først helt stum og forstod ikke helt hva han sa. Jeg gikk jo på skolen og var ikke voksen ennå. Jeg svarte at jeg ikke ville gifte meg med ham. Far ble sint. Alt var avtalt, sa han. Salum hadde betalt for meg og de eldste i landsbyen hadde sagt ja. Jeg klarte ikke si noe mer og gråt stille. 

Noen dager senere kom stemoren min med en kjole jeg skulle ha på den dagen Salum kom for å hente meg. Kjolen var fin, med paljetter og pynt. Stemor sa også at jeg skulle bli pyntet sånn at jeg så vakker og voksen ut. Så forsøkte hun si noe om hva en mann forventet av en kone. Jeg forstod ikke hva hun snakket om.

I uken før jeg ble hentet og tatt med hjemmefra, gråt jeg hele tiden. Jeg tenkte at far ikke elsket meg slik han elsket Marian. Hun fikk fortsette på skolen, jeg måtte gifte meg. Far sa aldri hvorfor jeg måtte gifte meg. Bare at jeg skulle gjøre det. Jeg vet ikke hvor mye Salum betalte for å ta meg med seg. 

 

 

 

Om meg

Latifa

Jeg heter Latifa, er 15 år gammel og bor i Tanzania. Jeg ble giftet bort til en fremmed og voksen mann. Jeg har valgt å fortelle min historie i håp om at det kan bidra til at andre jenter slipper å oppleve det samme som meg.

Barneekteskap i Tanzania

Tanzania er ett av landene på verdensbasis hvor barneekteskap er utbredt, og Plan har jobbet der siden 1991. Den østlige og sørlige delen av Afrika er den regionen i verden hvor flest barneekteskap blir inngått, etter Asia og sentrale deler av Afrika. Blant de 41 landene med høyest forekomst av barneekteskap så er 30 av disse i Afrika.

PLAN NORGE
Tullins gate 4C, 0166 Oslo
Tlf: 09909 | E-post: info@plan-norge.no

Pressekontakt: Gørill Husby Moore, tlf. 452 84 870 / 22 03 16 37

hits